СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ ЯК ОБ’ЄКТУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ВПЛИВУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено на тому, що електроенергетика як об’єкт адміністративно-правового впливу розглядається у вітчизняній адміністративно-правовій доктрині крізь призму електронного урядування. Сутність електроенергетики як об’єкту адміністративно-правового впливу зводиться до суспільних відносин із зберігання, агрегації, передачі, розподілу, купівлі-продажу, передавання, використання, вимірювання та заощадження, у тому числі в рамках міжнародного співробітництва, електроенергії, а також вирішення низки проблем у сфері публічного управління, пов’язаних із формуванням у публічних службовців та всього населення України культури енергозбереження, розвитком енергоменеджменту, енергоефективності та екологічності у вітчизняній електроенергетиці. Наголошено, що ще однією особливістю електроенергетики як об’єкта адміністративно-правового впливу є адаптивність та відкритість до інновацій, що проявляються як на рівні поведінки споживачів електроенергії, так і на рівні публічного управління у сфері електроенергетики. Під адміністративними інноваціями в контексті дослідження визначено не лише зміни в правилах і структурах, але і комплексне, багатоаспектне, сутнісне переосмислення на основі вітчизняної і зарубіжної доктрини, досвіду провідних держав світу завдань та функцій, предмету та меж, системи суб’єктів, адміністративних інструментів та інших важливих аспектів публічного управління в сфері електроенергетики.
Keywords: електроенергетика; б’єкт адміністративно- правового впливу; сутність; особливості; електронне урядування; культура енергозбереження; енергоменеджмент