ЗАПРОВАДЖЕННЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВА НА НЕВТРУЧАННЯ У ПРИВАТНЕ ЖИТТЯ ОСОБИ У КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Стаття присвячена актуальним питанням запровадження міжнародних стандартів забезпечення права на невтручання у приватне життя особи у кримінальний процес. Визначено історичні передумови формування права на приватність, його сутність та значення. Встановлено, що розквіт запровадження міжнародних стандартів права на невтручання у приватне життя особи припав на період після Другої Світової війни 1945 року коли виникла нагальна потреба у дієвому захисті прав людини. Проаналізовані міжнародно-правові документи, які вперше закріпили міжнародні стандарти забезпечення прав людини, загалом, та права на невтручання у приватне життя, зокрема. Окреслені національні нормативно-правові акти, що визначають засади невтручання у приватне життя особи. Визначено, що в основу національного законодавства у сфері захисту прав людини покладені міжнародно-правові стандарти утвердження та забезпечення прав людини, зокрема, які викладені у Європейській конвенції з прав людини. Наголошено на значенні засади невтручання у приватне життя особи під час здійснення кримінального провадження. Визначено сутність правового регулювання міжнародних стандартів невтручання у приватне життя особи. Зроблено висновок, що дослідження міжнародних стандартів забезпечення прав людини слугують запорукою чіткої імплементації останніх у національне законодавство та практику його застосування.
Keywords: міжнародні стандарти; право на невтручання у приватне життя; засади; кримінальний процес