ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ СТАТУС ЗАХИСНИКА В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті наголошено, що участь захисника в кримінальному провадженні для здійснення захисту є одним із складників такого міжнародного правового стандарту як право захищати себе особисто або використовувати правову допомогу захисника, вибраного ним на власний розсуд. Обґрунтовано, що невід’ємним компонентом забезпечення права на захист у кримінальному провадженні є використання професійної правничої допомоги захисника. Доведено, що процесуальний статус захисника – це визначена кримінальним процесуальним законодавством діяльність адвоката з надання правничої допомоги підозрюваному, особі, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю, обвинуваченому, засудженому, виправданому, особі, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру або вирішувалося питання про їх застосування, а також особі, стосовно якої передбачається розгляд питання про видачу іноземній державі (екстрадицію) з метою захисту його прав, свобод і законних інтересів у кримінальному провадженні. Виокремлено й охарактеризовано основні змістовні елементи процесуального статусу захисника: завдання та функції захисника в кримінальному провадженні; його права, обов’язки та відповідальність; гарантії діяльності захисника.
Keywords: захисник; адвокат; кримінальне провадження; право на захист; процесуальний статус; змістовні елементи