ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПОВНОВАЖЕНЬ ПРОКУРОРА ПІД ЧАС ЗДІЙСНЕННЯ ДІЗНАННЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Досліджено повноваження прокурора під час здійснення дізнання через їх зв’язок із його функціональним призначенням. Запропоновано до основних функцій прокурора у кримінальному процесі в цілому, та під час дізнання відносити наступні: публічного обвинувачення та процесуального керівництва. Встановлено, що функція досудового розслідування носить допоміжний характер по відношенню до функції процесуального керівництва. В залежності від функціональної спрямованості запропоновано виокремлювати такі повноваження: 1) спрямовані на реалізацію функції публічного обвинувачення; 2) ті, що спрямовані на реалізацію функції процесуального керівництва; 3) спрямовані на реалізацію функції досудового розслідування. Також запропоновано класифікацію повноважень прокурора в залежності від етапу дізнання на: 1) повноваження на початковому етапі дізнання; 2) повноваження на етапі повідомлення особі про підозру та обрання особі запобіжного заходу; 3) повноваження на етапі закінчення дізнання. Визначено, що різняться повноваження прокурора і залежно від характеру його діяльності, що може бути: 1) направлена на збирання доказів під час дізнання (самостійне проведення процесуальних дій чи надання доручень дізнавачу, оперативним працівникам на їх проведення) або 2) повноваження, спрямовані на виконання організаційних завдань із координації проведення дізнання. Повноваження прокурора під час здійснення дізнання також запропоновано класифікувати за їх юридичним закріпленням: а) ті, що визначені у Конституції України; б) ті, що визначені у КПК України; в) ті, що визначені у Законі України «Про прокуратуру» та інших законах України та г) ті, що визначені у підзаконних нормативно-правових актах. Обґрунтовано необхідність доповнити ст. 36 КПК України положенням про реалізацію прокурором повноважень із нагляду за дотриманням законодавства при застосуванні заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян під час кримінального провадження.
Keywords: кримінальне провадження; дізнання; прокурор; функції; повноваження