ДО ПИТАННЯ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО КРИМІНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ В УМОВАХ ДІЇ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Розглянуто зміни у кримінальному законодавстві України у зв’язку із введенням на її території режиму воєнного стану. Визначено основні вектори змін та доповнень до Кримінального кодексу України, зокрема це стосується таких діянь: колабораційна діяльність; пособництво державі- агресору; несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України; незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги та ін.Окреслено основні проблеми застосування кримінального законодавства України у зв’язку із змінами, які були внесені до Кримінального кодексу України після 24 лютого 2022 року.Акцентовано увагу на необхідності дотримання основних принципів законодавчої техніки та недопущення розбалансування системи всього кримінального законодавства України.
Keywords: воєнний стан; Кримінальний кодекс України; принципи; законодавчі зміни; стабільність; динамізм; кримінальне законодавство України