КРИМІНАЛЬНА СУБКУЛЬТУРА ЯК ОБ’ЄКТ КРИМІНОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті розглядається кримінальна субкультура як соціальне явище, що є антиподом загальної культури. Надано поняття кримінальної субкультури, досліджено її місце в сучасному суспільстві, вплив на професіоналізацію та поширення злочинності, у тому числі її роль у самодетермінації злочинності. Загострено увагу на зв’язках субкультури професійних злочинців із пенітенціарною субкультурою. Охарактеризовано основні ознаки та структурні елементи кримінальної субкультури. Подано пропозиції щодо нейтралізації кримінальної субкультури.
Keywords: культура; субкультура; кримінальна субкультура; детермінанти; жаргон; традиції; протидія