ТЕНДЕНЦІЇ У ЗМІНАХ КРИМІНОГЕННОЇ ОБСТАНОВКИ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ: ВІД ОРДИНАРНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ ДО КРИМІНАЛЬНОГО РАДИКАЛІЗМУ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
Стаття присвячена кримінологічному аналізу тенденцій у змінах криміногенної обстановки в Україні в умовах війни. Вони фіксуються широкими траєкторіями кількісних та якісних трансформацій у рівні, структурі як ординарної злочинності, так і військово-політичної (злочини агресії, воєнні, військові злочини, кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки), а також кримінального радикалізму. Останній як в актуальному, так і перспективному плані пов’язується з активізацією відтворення кримінальних правопорушень на ґрунті ненависті. Ця проблема загострюватиметься по мірі деокупації територій України, загального повоєнного транзиту, реалізації концепції перехідного правосуддя.
Keywords: війна; криміногенна обстановка; злочинність; римінальний радикалізм; тенденції