ДО ПИТАННЯ СУТНОСТІ ТА КЛАСИФІКАЦІЇ ВОЄННО-ПОЛІТИЧНИХ КОНФЛІКТІВ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті доведено, що військово-політичний конфлікт – це зіткнення двох або більше військово-політичних сил чи угруповань, викликане реальними або штучно створеними політичними, соціальними, ідеологічними протиріччями, що виявляється у веденні відкритих бойових дій, політичному тиску, інформаційному психологічному впливі тощо. Наголошується, що транснаціональний бізнес, який відіграє ключову роль у сучасних військово-політичних конфліктах, потребує наукового осмислення з точки зору визначення меж впливу такого бізнесу, у тому числі потенційно можливого впливу на процеси державотворення та міжнародної політики. Зазначається, що не лише реальні протиріччя породжують окремі військово- політичні конфлікти. Важливі й штучні, нав’язані протиріччя, що лежать в основі феномену ресентименту.
Keywords: конфлікт; збройний конфлікт; війна; постмодерн; дезінформація; класифікація; міжнародне гуманітарне право