СИСТЕМА СУБ’ЄКТІВ ВЗАЄМОДІЇ ПІД ЧАС РОЗСЛІДУВАННЯ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ (Вісник Кримінологічної асоціації України, 2023)
У статті зазначено, що розслідування кримінальних правопорушень засновується не лише на кримінально-процесуальному, кримінально- правовому, криміналістичному знанні, але і адміністративно-правовому, яке охоплює управлінські аспекти даного процесу, питання взаємодії та координації залучених до нього суб’єктів як носіїв особливого управлінського впливу, що є значно ширшим за розслідування кримінальних правопорушень. Адже органи досудового розслідування, інші залучені суб’єкти у процесі взаємодії організовують зустрічі, беруть участь у конференціях, круглих столах, спільних нарадах, відеоселекторах тощо. При цьому найбільш виразно вплив адміністративно-правових норм проявляється у процесі взаємодії відповідних суб’єктів під час розслідування кримінальних правопорушень. Стверджується, що коло суб’єктів взаємодії під час розслідування кримінальних правопорушень є надзвичайно широким. Важливим є те, що дані суб’єкти функціонують як на рівні Національної поліції України, так і інших відомств, зокрема органів прокуратури, експертних установ (можуть мати різну відомчу приналежність), інститутів громадянського суспільства. Визначено, що органи досудового розслідування Національної поліції України виступають провідним суб’єктом такої взаємодії, зокрема в частині її організації. Саме слідчі та дізнавачі у процесі надсилання запитів, винесення постанов, надання доручень залучають до взаємодії широке коло суб’єктів, набуваючи ролі ініціаторів і організаторів конструктивного діалогу з іншими відомствами, підприємствами, установами та організаціями.
Keywords: система суб’єктів; взаємодія; розслідування кримінальних правопорушень; адміністративно-правовий статус; органи досудового розслідування; тренінгові центри; підрозділи кримінального аналізу