ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА МІСЦЕ У НЬОМУ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

І.В. РОМАНСЬКИЙ

Анотація

У статті виокремлено перелік ключових нормативно-правових актів, норми яких спрямовані на правове регулювання забезпечення територіальної оборони України органами місцевого самоврядування. Визначено місце та значення адміністративного законодавства в системі правових засад забезпечення територіальної оборони органами місцевого самоврядування в Україні. Акцентовано увагу на тому, що правове регулювання забезпечення територіальної оборони України органами місцевого самоврядування – це здійснюваний за допомогою норм права регулюючий та упорядковуючий вплив на суспільні відносини, які виникають у сфері формування умов та гарантій для найбільш ефективної та повної реалізації суспільно та національно важливих заходів із територіальної оборони України.


З’ясовано, що правове регулювання забезпечення територіальної оборони України органами місцевого самоврядування складається із великої групи нормативно-правових актів, які включають в себе Конституцію України, а також міжнародні, законодавчі та підзаконні нормативні документи. Підкреслено, що нормативно-правові акти, норми яких спрямовані на регулювання суспільних відносин у досліджуваній сфері, найбільш доцільно поділити на: а) загальні, що визначають статус, повноваження та функції місцевого самоврядування, порядок та особливості функціонування його складових, тощо; б) спеціальні нормативні акти, в яких розкривається зміст діяльності та повноваження безпосередньо за напрямом забезпечення територіальної оборони.


Зауважено, що в системі регулювання забезпечення територіальної оборони України органами місцевого самоврядування ключове місце відводиться нормам адміністративної галузі права, адже саме за їх допомогою: а) визначається правовий статус органів місцевого самоврядування взагалі, та в контексті здійснення територіальної оборони, зокрема; б) розкриваються адміністративні процедури забезпечення територіальної оборони України органами місцевого самоврядування; в) закріплюються адміністративні форми та методи здійснення відповідної діяльності; г) встановлюються межі та напрямки досліджуваного забезпечення.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
РОМАНСЬКИЙ, І. (2023). ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА МІСЦЕ У НЬОМУ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАКОНОДАВСТВА . Вісник Кримінологічної асоціації України, 29(2), 209–216. https://doi.org/10.32631/vca.2023.2.16
Розділ
Статті