СКЛАД ПОКАРАННЯ: КОНЦЕПТ, СТРУКТУРА, ЗМІСТ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ю.В. ОРЛОВ

Анотація

Стаття присвячена концептуалізації складу покарання. У вузькому значення під складом покарання запропоновано розуміти систему об’єктивних і суб’єктивних ознак державного впливу на особу засудженого, які визначають його як покарання. У широкому значенні – це  аналітичний конструкт, що виражає об’єктивну та суб’єктивну спрямованість, зміст, засоби та процес виконання і відбування покарання. Склад покарання включає чотири елементи: об’єкт і об’єктивну сторону, суб’єкт і суб’єктивну сторону. Об’єкт є триплановим. Перший його план представлено особистістю засудженого. Другий – компонентами середовища та ситуації вчинення кримінального правопорушення. Третій план – особистість потерпілого (за наявності).


В результаті під покаранням запропоновано розуміти захід правового впливу, що реалізується від імені держави за вироком суду щодо особи, визнаної винною у вчиненні кримінального правопорушення, шляхом передбачених законом обмежень прав і свобод засудженого, а також щодо інших осіб через демонстрацію та/або поширення інформації про кримінально-виконавчу практику. Покарання має на меті кару, а також сприяння запобіганню вчиненню засудженим нових кримінальних правопорушень.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
ОРЛОВ, Ю. (2023). СКЛАД ПОКАРАННЯ: КОНЦЕПТ, СТРУКТУРА, ЗМІСТ. Вісник Кримінологічної асоціації України, 30(3), 65–85. https://doi.org/10.32631/vca.2023.3.06
Розділ
Статті