ПУБЛІЧНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПРИНЦИПИ, ОСОБЛИВОСТІ ТА НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

О.М. МУЗИЧУК
К.Л. БУГАЙЧУК

Анотація

Виокремлено специфічні принципи, які постали перед публічним адмініструванням в умовах воєнного стану, зокрема принцип розширення компетенції суб’єкта публічного адміністрування для задоволення потреб населення та надання відповідних послуг, принцип адаптивності суб’єкта публічного адміністрування, принцип взаємодоповнюючої діяльності з іншими суб’єктами публічного адміністрування, принцип першочерговості безпеки населення при виконанні завдань та функцій суб’єктом публічного адміністрування, принцип недопустимості співпраці з окупаційною адміністрацією та принцип ініціативності та широкої самостійності керівника.


На основі виокремлених принципів виділено особливості публічного адміністрування в умовах воєнного стану. У ході вдосконалення публічного адміністрування в умовах воєнного стану запропоновано організувати ефективну систему підвищення кваліфікації для державних службовців, зокрема для керівників різного рівня, залучати міжнародні гранти, створювати максимально можливі умови для ресурсної, матеріально-технічної та господарської  самостійності суб’єктів публічного адміністрування, забезпечити достатню кількість допоміжного та обслуговуючого персоналу, впроваджувати нові напрямки у ході встановлення тісного контакту науковців та практиків в сфері аналізу повсякденних та новітніх проблем, з якими зіштовхуються суб’єкти публічного адміністрування в умовах воєнного стану, проводити ґрунтовні дослідження комплексних міждержавних програм співробітництва у європейських країнах, зокрема у польсько-німецькому прикордонному регіоні, вдосконалювати нормативно-правове, організаційне, матеріально-технічне забезпечення діяльності суб’єктів публічного адміністрування у сфері врегулювання соціальних процесів, породжених специфічними умовами воєнного стану, зокрема масової проблеми внутрішньо переміщених осіб, науково осмислювати проєкти у сфері соціально-гуманітарної допомоги населенню, які набули особливого значення в умовах воєнного стану.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
МУЗИЧУК, О., & БУГАЙЧУК, К. (2023). ПУБЛІЧНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПРИНЦИПИ, ОСОБЛИВОСТІ ТА НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ. Вісник Кримінологічної асоціації України, 29(2), 200–208. https://doi.org/10.32631/vca.2023.2.15
Розділ
Статті
Біографії авторів

О.М. МУЗИЧУК, Харківський національний університет внутрішніх справ

доктор юридичних наук, професор,

заслужений юрист України

К.Л. БУГАЙЧУК, Харківський національний університет внутрішніх справ

доктор юридичних наук, професор